ATS Anna napisał:
Akurat w czasie swinskiej grypy nawet pracodawcy bez IA Avtale moga przedluzac pracownikom egenmelding. Ale wiem o co Ci chodzi. I juz tlumacze.
Pisze o przepisach, zasadach i mozliwosciach. Jesli przepis mowi ze nie wolno wyjezdac na permiteringu za granice, otrzymujac swiadczenia z nav, bez odnotowania tego w meldekort, to znaczy ze nie wolno. Nie da sie, i wszyscy na forum powinni pisac, ze sie nie da.
Ale skoro jest mozliwosc uzyskania egenmelding na 8 dni, to wszyscy powinni pisac, ze taka mozliwosc jest. Zeby P. Kowalski, ktory wejdzie na forum i poczyta na ten temat nie pomyslal, eee, nie da sie. Chodzi o to, zeby Pan Kowalski schorowany, z goraczka, usilnie probujacy dostac sie do lekarza, ten sam ktory slyszy w sluchawce ze ma brac paracet i ze nie dostanie zwolnienia.....Zeby on zadzwonil do pracodawcy i spytal. I zeby powiedzial ze wie, ze pracodawca ma taka mozliwosc. No jesli pracodawca sie uprze-trudno, a moze pracodawca sie zgodzi. I Kowalski dozyje do swiat, bo wyleczy swinska grype na Amen....
Skoro placimy podatki, to i cos nam sie nalezy, skoro sa mozliwosci- nalezy z nich korzystac.
Celowo pisze, ze jest mozliwosc, bo wiem, ze jest. Znam przypadki, ze szef sie zgodzil na przedluzenie i znam przypadki, ze sie nie zgodzil.
Osobiscie zawsze namawiam do probowania, nic to nie kosztuje a mozna wiele zyskac. Oczywiscie sa granice, sa rozne sytuacje, rozni ludzie itd.
Aniu.... przeciez ty nic nie tlumaczysz.... oprocz tego, co napisalem... ze JEST taka mozliwosc, jesli firma,pracodawca ma umowe IA z NAV-em....
pracownik moze sobie zadzwonic do pracodawcy i ZAPYTAC tylko, czy taka umowa jest... ale JESLI NIE... to temat sie konczy... egenmelding na 3 dni i po temacie Aniu...
co z tego, powiedz mi, dla pracownika, ze jest taka mozliwosc w przepisach, jesli jego pracodawca nie ma IA avtale i w zwiazku z tym nie obowiazuje go ani troche to, aby wyrazic zgode na zwolnienie wlasne na 8 dni ??
nic dla pracownika z tego....
a taka umowe ma niestety (lub stety) niewiele firm...i po temacie...
na marginesie.... dla mnie to jest ok, sam bedac pracodawca NIE PODPISALBYM takiej umowy....bo ???
jesli pracownik sadzi, ze jest tak ciezko chory jak na svineinfluense przystalo, to sorry....ale niech biegnie szybciutko do lekarza.... a nie SADZI SAM... bo on tak naprawde, czyli kazdy z nas, gowno wie czy ma zwykla grype, czy swinska, czy zwykle przeziebienie !!! i takie cos prowokuje tylko do kombinatorstwa...